Gyorskölcsön

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

2008.06.14. 19:35 Xanadu

Casablanca jó hely, Budapest se’ kutya!

 

Valójában Said Tichiti marokkói zenész forgatási napjának történetét voltam hívatva lejegyezni, s ha már munkálkodásomban az „amit ma megtehetsz…” filozófiája nem vezérelt, hadd menjek tovább, a „jobb későn, mint soha” igazsága mentén!

 

 

 

("Több dolgok vannak földön és égen" – sóhajt a blogíró bűntudatosan, az elfelejtett olvasó gondolataiban olvasva. Nincs mit felhozni a nem-író blogger mentségére, úgyhogy csak annyit mondanék a nevében: Mea Culpa, Mea Maxima Culpa.)

A távoli Afrika rég’ közelebb van, mint gondolnánk! S nem csupán a világ háló enged szabad bejárást tér-idejének kultúrájába: a „fekete” kontinens zenészei a gyarmatbirodalmak összeomlása után a szélrózsa minden irányába szétrajzottak az emberiség bölcsőjének ringását idéző zenéjükkel.

A hangszerészek a jég hátán is megélnek, s a művészek között a legnagyobb eséllyel: számukra nincsenek ugyanis nyelvi akadályok.

A nyolcvanas évek elején, pontosabban 1980-ban a hazai zenei underground legendái közt, az Európa Kiadó együttesben is feltűnt egy fekete srác, Afrika hangján szólítva meg a nagy fehér embert, aki ez idő tájt már kezdte belátni kicsinységétJ.

Bár a poszt-szocialista, pszeudó new wawe üdvöske, a KFT zenekar is vágyainak titokzatos tárgyai közé emelte slágerében a távoli kontinenst, az igazi áttörést hazai vizeken a világzene majd’ mindent elsöprő hulláma hozta.

A honi fesztiválokon, s így a hon minden zeg-zugában ismertté vált a Chalaban zenekar, melynek énekese, s alapítója, Said Tichiti a kultúrába integrálódás legkézenfekvőbb formáját választotta: családot alapított Európa köldökén. 

A hazai zenésztársak, a jazz-, rock-, valamint nép- és világzenészek pedig beljebb lopták magukat néhány dobütéssel a Földanya (Mother Earth) szívébe.

 

Hogy elegendő-e a napsütéses órák száma a napfény kontinensének szülöttei számára a zord Kárpát medencében? Ez a kérdés a globális felmelegedés sújtotta bolygónkon, lassan elveszti aktualitását. De szó mi szó, s legyen ez a legújabb abszolút aranyköpés: a szomszéd féltekéje mindig naposabb! (Mert zöldebbnek ugye, csak hellyel-közzel mondhatóJ!)

Abszolút pletyka: Said-nak végül, csak sikerült belefutnia a kulturális másságok útvesztőjébe, a vallások kontra politika sikamlós terepén! Ám gondos háttérmunkával (ld. vágás) stábunknak sikerült kiküszöbölnie a jelentéseken esett csorbátJ.  

S hogy mi lesz az elveszett jelentés sorsa? Ha Allah is úgy akarja, visszaforgatódik egy dalba (ld: hagyomány re-cyclingJ), hogy az első hungaro-africumként vonuljon be a világzenei örökségbeJ.

 Said Tichiti zenekarában – a Magyarországon töltött egy évtizednyi idő alatt - magyar és nemzetközi zenészek mellett gyakran vendégszerepelnek marokkói művészek is. Ilyenkor rádöbbenünk (abszolút titokban), hogy mindenhol jó, de legjobb hazai pályatársakkal vállvetve versenyezni a világnagy zenei sztrádánJ.

 

Adás napja: 2008. május 29.

 

Nézd meg!

1 komment

Címkék: epizód chalaban


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trafo 2009.01.26. 12:31:11

2009. január 31-én 20 órakor Chalaban koncert a Trafóban!
www.trafo.hu/programs/1573
süti beállítások módosítása