Gyorskölcsön

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

2008.05.20. 20:14 Xanadu

Hová lesz a hóember?

Ki kérdez ilyesmit manapság?! Például, négy gyermeke jövőjéért és hóembereiért aggódó anyukaként, Vorsatz Diana. Persze, ha Nobel-békedíjas is az illető anyuka, szürke hétköznapjait pedig a Kormányközi panel a klímaváltozásról (IPCC) tudós szakértőinek egyikeként éli, akkor máris más szemmel nézünk a hóemberek állására.

 

Hogy' aktívak vagyunk, de mégsem ismerjük a passzív házat? Egyelőre nem kell szégyenkeznünk emiatt, - nem vagyunk hiányosságunkkal egyedül. Valami azért mindannyiunknak rémlik: a stáb legtöbb tagja ökológia-érzékeny. Passzív tudásunkat az Abszolút úgyis re-aktiválja: Feri rögtön labdára vetődik, s meg van az adás első poénja az üvegházhatás és az energiafogyasztás perverz kapcsolatáról, amolyan, „ha a tv rádió lenne” stílusban tálalva. Mellesleg ez a ház sokkal aktívabb ott, ahol nem várnánk, konkrétan: pénz-igényességében. Ez itt az abszolút önellentmondás helye: az energiatakarékos lakhatás egyelőre még luxus a mai világban. Akinek napelemre, és egyéb, a megújuló energiaforrások infrastruktúrájának kiépítésére nem futja, annak marad a népi bölcsesség receptjével épített parasztház ökológiája és technológiája.  Végy egy tornácot és egy zsupptetőt, éjjel nyiss ablakot, és nappal húzd be a zsalukat - még, ha a fene fenét is esz’, s szemed a világosságot áhítjaJ!

A jó hír, hogy a lakótelepi, aktívan fogyasztó házakat is fel lehet újítani passzívraJ. Példa erre a dunaújvárosi Sola Nova projekt, melyben napkollektorok gyűjtik össze az energiát fűtésre, világításra, az ablakok pedig három réteggel hang- és hőszigetelők. Csak arra ügyeljünk, hányan fogyasztjuk alvás közben az oxigént abban a szuper gazdaságos szobában! Ezt az Abszolútban (is) bujkáló kisördög mondatja a blogíróval, és nem a rosszmájúságaJ! Egyszóval: hajrá Sola Nova, főleg, hogy 3500 forint az efféle dunaújvárosi panel fűtési díja!

S ha azt is nézzük, hogy, állítólag 2015-re kötelező lesz a passzív ház az EU-ban…- az Abszolút kisördögének ettől már tényleg ketté’ áll a szarvaJ!

A negatívumként elkönyvelhető éghajlatváltozások és a társadalmi jólét összefüggései sokak számára még ma sem tudatosultak, pedig eme információ „népszerűsítésével” számos híresség foglalkozik (olykor a maga népszerűségét fényezve, ld:El Gore). Az Abszolút zöld embere, Menyhárt Jenő után most egy szőke nő is felbukkan az ökológiai kiútkeresők táborában. Hogy milyen volt szőkesége, arról beszélhetne a fáma, ám, hogy miért került szóba ez a sztereotípia, arra csak Feri adhatná meg a választ. Mondjuk, egy, a sztereotípiák titkaiba vezető Abszolút adásban J.

Abszolút konklúzió, hogy a nő - legalábbis az adás interjúalanya - a megfogható dolgokra vágyik. Ez a hogyan jutott el hősünk az asztrofizika kérdéseitől (ld. Ősrobbanás, etc.) a háztartási pénz beosztásán át a hóemberek jövőjéig alfejezetünk témája, amelyben arra is fény derül, hogy ez a nő nem az a nő, aki megáll az apró ötletek kiaknázásánál. Pedig sok kicsi sokra megy, szerinte is: például néhány aprócska háztartási trükkel ezreket takaríthatunk meg a család számára. Igaz ugyan, hogy le kell mondanunk cserébe néhány olyan beidegződéstől, mint a háztartási készülékek stand by állásban, vagy a forrásban lévő leves nagy lángon tartása.

Végszó gyanánt álljon itt a kijelentés, melynek tartalmáért mindannyian felelősek vagyunk: a közlekedés a környezetvédelem egyik Achilles sarka – na ja!

Abszolút bonusz pedig legyen a felismerés: bár egyre táguló világunkban az utazás szinte létfeltételünkké vált, nem lehet tovább véka alá rejteni a repülés kiemelkedően környezetszennyező hatását.

 Adás napja: 2008. május 15.

Nézd meg!

 

Szólj hozzá!

Címkék: epizód ürge vorsatz diána


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása