Gyorskölcsön

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

2008.04.19. 01:51 Xanadu

Egri Péter és a nyócker bugi

 

A Mistery Gang zeneszerző-énekes-gitárosa az ötvenes évek amatőr kultúr-antropológusa is egyben. Rajongása a tárgyi világra irányuló gyűjtőszenvedéllyel párosul: a félévszázados originál kötszer, a nápolyi eredetű, korabeli brillantin, az erőt sugárzó, robosztus, országúti autómonstrumok mind beleférnek a korszak szerelmesének szívébe.

 

Egri Péternek is vannak persze „gyengéi”. Fiatal és nem annyira fiatal, szőke vagy /és barna nők az örök nejlonban és neccben... nem elégítik ki szellemi étvágyát. Kukkolásig menő kíváncsiság vonzza az emberi helyzetek sokfélesége iránt.

A honi pálya szakértőjeként, vélhetőleg, a róla szóló Abszolút portréban debütál: tőle hallunk először az ötvenes évek másik:) hungaricumáról, a budapesti nyócker' bugiról. Amit, állítása szerint a kis nyugdíjasok is órákig járhatnak. Felrémlik előttünk Tarantino Ponyvaregényének klasszikus jelenete, mikor a steak-bárban Buddy Holly-hasonmások bokáznak.  

Az ötvenes években nem csak kelet-Európát hevítette forradalmi láz. Amerikában James Dean fazonja, az Oakland-i bányász stile és az utcakölykök Stray Cats stílusú bandázása készítette elő a kulturális Nagy Bumm-ot. Jött Elvis, és utána, ha nem is a vízözön, de a Rock'n'Roll Lázadás.

A forgatáson fény derült a szocializmus lemeziparának egyik talányára is: a Pepita lemezek filozófiája a korabeli rock and roll - feketéket és fehéreket egyesítő - kultúrájában gyökerezett.

Nem kell nagy matekosnak lenni - elég egy életre szóló szerelembe esni Buddy Holly, Johnny Cash, Elvis és James Dean legendájával :) -, hogy belássuk az axiómát: minden rockabilly rock’n’ roll, de nem minden rock’n’roll rockabilly.

Másrészről: világot látott hazánkfia igazi lokálpatrióta! Ahol igazán jól érzi magát, az a Tabán. Tudtuk? Nem tudtuk, hogy a Tabániak Társaságának 90 százaléka Ausztráliában él - de hát milyen a hazaszeretet? Nem ismer határokat! Mint, ahogy határtalan a pozitív energia áradása is: a rock and roll kultúrája szent Cunamiként csapott át a II.Világháború sújtotta konzervativizmus romjain, hogy az új generációkat a hátára kapja.

Abszolút pletyka :) a lázadás hajnalának kulisszatitkaiból: Frank Sinatra mamája, stílszerűen, megvásárolta a rajongólányok extázisát, a kezdetekben. Mikor még nem heverte ki az alkoholtilalmat az amerikai nemzet:)

A kezdetek máig ható imidzse, a farmer és a felhajtott gallér nyomokban Egri Péteren is "tetten érhető". De számos tetkó is erősíti  élet stratégiájában: ha harcba indul, azt sosem valami ellen, hanem valami mellett teszi. 

Abszolút aranyköpés: a jampi azt keresi, ami összeköt, s nem azt, ami elkülönít.

 

 

Adás napja: 2008. április 17.

Nézd meg!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: epizód egri péter


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása