Gyorskölcsön

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

2008.05.13. 13:53 Xanadu

Városnéző alternatívok (Beyond Budapest)

 

Turista mit tehet, örül neki, hogy itt lehet…, mint ahogy örülhet országunk népe is, ha bebarangolhatja fővárosa ismeretlen, ám jobb sorsra érdemes zugait. 

 

Ki ne emlékeznék J a „Ha kedd van, akkor ez Belgium” című kedves, békebeli filmre (sic!), mely az idegenvezetés kulisszái mögé engedett bepillantást.

Nos, Abszolútunk is kínál számos kalandot, főképp azoknak, akik nem a kirakat-túrizmus hívei, vagy/és, akik az ismerd meg szűkebb pátriádat gyalogjáró-mozgalmának hódolnak.

Hogy a számos felújított, s a még számosabb lepattant pesti bérház mennyi titkot rejteget, - ennek nyomába eredt stábunkkal Feri a Beyond Budapest alternatív idegenvezető párosával.

Láss, láss, ne csak nézz, javasolta a legendás ’60-as évek Illés zenekara - s, lőn! Immár látva látjuk, sőt tudva tudjuk is, ha eddig nem tudtuk volnaJ, hogy a Kiskörút és a Nagykörút közti városrész a XIX. században épült, s neve is van: Palota-negyed.

Abszolút bónusz, azoknak, akik még bíznak a papírpénz dizájn információinak hitelességében J, s főképp azoknak, kiknek nem térkép-e táj: a mai Olasz Intézet épülete, a húszezresen látható, Ibl Miklós tervezte „ékszerdoboz” volt az első magyar parlamentünk (Ideiglenes Magyar Képviselőház). Ugyanabban a Bródy Sándor utcában található, by the wayJ, amelyben a Magyar Rádió intézménye is fellehető.

S, hogy van-e élet a gangon, s a rock'n'roll-on túl a több irányból felmenedzselt nyóckeri mitológiában? Abszolút Feri J erre is megtalálja a választ, midőn a Lotz Károly művészutódok titkos életébe, valamint az autentikus ős lakosok közül egy roma zenészcsalád mindennapjaiba kalauzoltatja el magát és a stábot.

S bár nem kérdés, hogy rendhagyó idegenvezetőink Budapest sajátos ízeire, hangulataira, életformáira koncentrálnak, mégis abszolút meglepetésként ér mindannyiunkat, mikor a város szívében egy kovácsműhelyre bukkanunk.

Kultúr-történelmi adalékban bővelkedő idegenvezetőinktől megtudhatjuk azt is, hogyan függ össze a Dianás cukor a nyolcvanas évek népnevelő, bár kudarcra ítélt kora reggeli alkoholtilalmának korszakával.

S végezetül álljon itt egy abszolút találós kérdés műsorunk interneten turistáskodó rajongóinak: hogy kerül a kenyérdagasztás és hátmasszázs az alternatív városnézők programjába?

p.s.: Az off-line gyalogjárók, bringások és trolibuszpártiak számára pedig legyen ajándék az a nap, mikor abszolút útmutatásunk szerint rátalálnak a kőfaragó házára, s a Tavaszmező utcai tetők egyikén  Lotz Károly freskójára.

 

Adás napja: 2008. május 8.

Nézd meg!

Szólj hozzá!


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása