Gyorskölcsön

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

2008.04.08. 21:40 Xanadu

Életmese

„Elvesztettünk” egy jó tanárt, de nyertünk számos szívmelengető történetet. Ez lehetne a meseíró(nő) legendája, dióhéjban összefoglalva. Berg Judit eddigi életében az anyukaság mindent elsöprő élménye lett a fő csapás. Négy gyerek, négy kerék, és - amitől igazán gömbölyű az élet -  sok szeretet van meseírói hétköznapjaiban.

 

 A Harry Potter hatalmas sikere után, tulajdonképpen várható volt a GYES-en lévő anyukák meseírással szerencsét próbálóinak újhulláma. JK. Rowling asszony, a varázsmese XX. századi megújítója, anyagi és magánéleti válságai idején egy kávéházban üldögélve írta meg világraszóló (kassza)sikert produkáló sorozatának első könyvét, babakocsiban szunyókáló gyermeke társaságában. Berg Judit sztorija mögé sokkal "banálisabb" hátteret rajzolt a Sors Keze, midőn mellérendelt egy megértő társat, és egy barátságos otthont. A mesébe illő harmónia motorja a hagyományos nőszerepekben is kimagasló teljesítmény és az önfegyelem szerencsés együtállása: megtudtuk, hogy a hajnalban szárnyaló ihletet nem egyszer eloszlatja az idejekorán ébredő gyermekek óhaja-sóhaja. A Hisztimesék cím magáért beszél: a gyermeknevelés a legjobb családokban is számos konfliktussal járó kaland, mely, olykor mesebeli erőfeszítéseket kíván a "szereplőktől". 

Mindenesetre, az egészséges exbicionizmussal megáldott anyuka, röpke idő alatt, mennyiségben és minőségben jelentős életművet produkált: tavaly, idehaza az Év Gyerekkönyve lett Rumini története, és, amire a szerző igazán büszke: van olyan iskola, ahol ez a mese a negyedikesek kötelező olvasmányává vált.

Persze, ahol a tévé készülékben nincs adás, ott egy tévéműsor-blogíró elgondolkodik a sors fintorán, s a talányon: vajon miért áll mégis, mint számos "átlag családban", az ominózus médium a meseíró nappalijában? Nos, adásunkban a kalandvágyó lélek és a meseírás összefüggéseinek kutatói abszolút kielégítő választ kapnak kérdéseikre.

Amúgy, Berg Judit mesésen jó szakácsnő is, amin a nap végére, már alig csodálkozunk. Az egészséges exibicionizmus - mellyel önmagát aposztrofálja - óvodai vándorbábosként, és interjúalanyként is a legjobbakat hozza ki belőle. A forgatás előtti éjszakán, miután a nagycsalád körüli teendőket „letudta”, stábunknak még megfőzte egyik specialitását, a rakott babot. S, e számos csodás elem betetőzéseként a meseíró féléves kisbabája, a nap megpróbáltatásainak dacára, mesébe illő együttműködési készségetJ mutatott, - mindannyiunk abszolút megelégedésére.

 

Adás napja: 2008. április 10.

Nézd meg!

 

Szólj hozzá!

Címkék: epizód berg judit


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása