Gyorskölcsön

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

2008.02.29. 16:00 Xanadu

Orális élvezetek, Lusztigh Mária mestercukrász

A cukrászat is reneszánszát éli napjainkban, tombol a kortárs dizájn az édesszájúak paradicsomában. A klasszikus liszt-cukor-tojás szentháromságára építő műalkotások ugyan tiszavirág életűek, de annál követelőzőbb az emlék, amit maguk után hagynak érzékeinkben. A Csokoládé című mozival a filmművészet ismét feltárta az érzékiség szájban olvadó esztétikáját.

Sebő Feri titkos vonzalmaival szembesül az Abszolút forgatása alatt: mint kiderül, számos alapvető kérdés izgatja édesség ügyben. És, nem hiába! A cukrászműhelyben feltárul egy Csipkerózsika álomba illő karrier számos köznapi motívuma, többek közt az Édes Élet olykor nagyon is keserű oldala. A nemzetközi mesterfokozatot elért cukrásznő pályafutását végigkísérve felmerül az emberben a gondolat, hogy nem csak a szentek, de a sors keze is maga felé hajlik, ha egy kis nassolásról van szó!  Talán ez magyarázza a tapasztalatot, mely szerint némely szakács karrier evolúciója váratlanul a cukrászatba torkollik.

Ferit nem hagyják nyugodni a receptura szigorú szabályai és a művészet törvényei közt felsejlő összefüggések. Ezeknek feltárása érdekében nem volt rest cukrászfiú jelmezt ölteni, egyfajta ösztönös mimikrivel reagálva új környezetére.

Vajon milyen mély nyomokat hagynak az emberben a homokozó formák? Vajon hány gyermekkori kielégületlenség lappang nassolási kedvünk mögött? Köztudott, hogy kisfiúként sokan szeretnek a mamájuk szoknyája körül szakácsost játszani, ezt az a tény is bizonyítja, hogy a cukrász suliban nagyjából egyformán oszlanak meg a nemek közti arányok.

Abszolútunkban a cukrászat műhelytitkai közül is kiszivárogtatunk egy keveset, például, hogy a Magyarországon forgalomba lévő lisztek nem mindig alkalmasak világszínvonalú sütik elkészítéséhez. S bár a cukrászatnak nincs olimpiája, versenyei akadnak, méghozzá a szakmai karrier szempontjából számos mesterfokozattal a célegyenesben.

Talán az is újdonsággal szolgál, hogy a legek süteményei nem egy szóló karrier csúcs-termékeiként, hanem összehangolt team munkával kerülnek a nemzetközi zsűri szájába.

 

Adás napja: 2008. február 28.

Nézd meg!

Szólj hozzá!

Címkék: epizód lusztigh mária


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása