Gyorskölcsön

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

2008.01.08. 14:44 bogyisz

Vágyaink villamosa

„A dizájn a termék lelkiismerete” – hirdeti Stefan Lengyel életmű kiállításának szlogenje. Hogy miben különbözik a művész és a formatervező ars poeticája? Az egyik azt csinál, amit akar, a másik meg, mint Stefan Lengyel vallja, az életminőség emelésére törekszik.
Mikor a csuklós villamos feltalálója a 80-as évek közepén hazatért egy kis vendégoktatásra, rádöbbent, hogy 20 éve semmi nem változott: ugyanazok a macskakövek hiányoztak a Moszkva téren, s a zugligeti iskolában ugyanazok az ajtók nyikorogtak.

 

Az 1964-ben, Németországban tanároskodó formatervezőtől a kor szelleme megvonta az útlevelét, megfosztva őt a visszatérés lehetőségétől. A világban számos, pontosabban 30 díjjal elismert designer azt vallja, hogy nem a termék a cél, hanem a fogyasztó, a felhasználó öröme.
Stefan Lengyel a régi csuklós villamos tervezőjeként lophatta volna be magát a budapestiek szívébe, de, ahogy a mondás tartja: senki sem lehet próféta a saját hazájába.
Sebő Feri a 2-es villamoson zötyögve kinyomozta, hogy a gyakorlati kivitelezés embere az álmodozásban korlátlan fantáziájú gyermek.
” A legfontosabb szempont a belső utastérbeli forgalom megoldása volt. Az ideális persze az lenne, ha a falakat is ki lehetne venni” – festi le viccesen vágyai villamosát a formatervező. A mi Sebő Ferink szerint a villamos a csuklós szerkezet csomagolása: a belső tér, az akusztika, a lábaknak helyt adó ülések, a könnyen tisztántartható felületek mind az utasok komfortérzetét szolgálják.
Németországban 5-6 évig volt versenyképes Stefan Lengyel lépcsőn is tolható babakocsi vívmánya, amit csak a konzervatív nagymamák ízlés-terrorja tudott kiszorítani a piacról.
A szerethetőség a formatervező Omegája (vagy Alfája?).
A számos találmány egyike, a hatvanas évek írógépelni és hordozható írógépet birtokolni vágyó ifjúságának szánt csodamasina máris belopta magát Feri XXI. századi szívébe.
Semmi kétség: a csábító küllemű piros táskaírógép a laptop egyenes ági felmenője! 
Stefan Lengyel nemzetközi mércével mérve is az élvonalba tartozik, és mi, magyarok csak sajnálhatjuk, hogy 1964-től a ’80-as évek közepéig nem tehette be a lábát az országba. A legendás Calipso magnó megálmodója és megvalósítója Németországban talált, legalább új otthonra, ha nem is hazára. Idelátogatva Budapest régi építészetét őrző egyik negyedében ücsörög unokáival kedvenc cukrászdájában, vagy feleségével szeretett városának színházait járva.
Benzinkutat is tervezett, amitől már csak egy kőhajításnyira esik a Merzedes autók dizájnjának továbbgondolása. A jövő generációk számára a jövő generációinak kreativitását kiaknázva a Moholy-Nagy Egyetemen a bionikus tervezés rejtélyeibe avatja be hallgatóit.
A pókháló struktúrája az ütésállóság fejlesztésénél játszik, a pingvinek energiagazdálkodása, pedig az energiatakarékosság jó példája.
S azon csak egy hazai fiú, Sebő Feri csodálkozhat, hogy a 2020-ra tervezett fejlesztők közt egy lány is található! Igaz, a lány külföldi vendéghallgató, de akkor is.
A 70 fölött járó Stefan Lengyel meggyőződése, hogy töretlen életkedve a külföldön töltött majd’ fél-élet következménye… Mert, mint mondja, a környezetét alakító embert a környezete alakítja.

Adás mapja: 2008. január 10.

Nézd meg!

Szólj hozzá!

Címkék: epizod stefan lengyel


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása