Gyorskölcsön

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

2007.12.29. 13:52 Xanadu

Öt török öt görögöt - Stefanidu Janula

Kevés középkorú énekesőnk mondhatja el magáról, hogy egy kamasz playback-sztár „hangjaként” zárta szívébe az ország. Mindenesetre, ha Sebő Feri valaha még meghallja az Álomhajó című Carpe Diem számot, biztos, hogy az örökifjú görög énekesnőt fogja lelki füleivel hallani!

Stefanidu Janula 30 évvel ezelőtti zenés tv–show felvételein a tökéletes énekhang szokatlan kamera érzékenységgel párosul. Akár egy hollywoodi karrier ígérete is benne lehetett volna a pakliban, ha a történelem vihara nem az ’50-es évek Magyarországára veti a görög menekültek gyermekeként Csehszlovákia egyik lágerében született kislányt.


A hidegháború dacára a vasfüggönyön innen sem állt meg az élet: a szocialista emberideál megengedett némi mondénséget. Csodás módon, s a nyugati mércét megütően, nálunk is virágzott a táncdal műfaja.
- Az Országos Rendező Iroda, az ORI, a külföldre szerződő zenészeket felügyelőjeként élet-halál ura volt – meséli Janula. Karrierje a hetvenes években csúcsra járt: az országon belüli szórakoztatóiparnak ekkor az OSZK volt a központja. A Magyar Rádió is kivette a részét a „cirkuszt, kenyeret” gyakorlatából: tánczenei stúdiója megélhetést biztosított a Janulához hasonló tehetséggel és ambícióval pályakezdő ifjú titánoknak. S bár a forgatás idején már csak a múlt hűlt helyét, azaz emlékét találtuk békebeli hangulatnak a Bródy Sándor utcában, énekesnőnk mégis otthonosan mozgott a híres aulában, ahonnan a rendszerváltással sok minden(ki) eltűnt -  vagy: csak átalakult? Ki tudja?
Ha valaki, hát Stefanidu Janula szakértője lehetne az eltűnt időknek, hiszen annak idején megjárta a Táncdalfesztivált is, miközben lokálénekesnőként kereste a kenyerét a szocializmus szórakoztatóiparában. Közismert figurája, keresett sztárja volt a pesti „éjszakának”. A forgatás során viharos családtörténetek, a történelem sodrában felbukkanó embersorsok nyomába eredünk, felderítve a város hajdanán görögök lakta zugait. A gyermekkor útvesztői a csehszlovákiai menhelytől a kőbányai úti legendás dohánygyárig vezetnek, s csodálatos fordulattal a jazz konzervatóriumban érnek happiend-szerű véget. Persze Janula élete itt nem állt meg: sok kitérővel jutott el a mai „nyugalmi” állapotig. Kisebbségi képviselőként, magán- és általános iskolai nemzetiségi énektanárként, s egy görög étterem énekesnőjeként ért révbe, s ahogy a forgatás során kiderül, a „görög-keleti vallásban” a költővel ellentétben nem csak papra lelt, de lelki békére is. A fáradhatatlan Sebő Feri az énekesnő hétvégi munkahelyén, szakértői „idegenvezetésével” végig ette az egzotikus étlapot, hogy aztán, teli gyomorral - a tőle megszokott abszolút teljesítményhez hűen - eljárjon még egy szirtakit is.

Adás napja: 2007. december 29.

Nézd meg!

1 komment

Címkék: epizód stefanidu janula


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.07.09. 13:04:02

Köszönöm,Xanadu a post-ot! Stefanidu Januláról jó volt olvasni! Sajnos,kevés infót találtam róla a NET-en,-de egy nagy pozitívum: semmi botrány,és "celebség"-"csak jó zene"! Ő egy igazi fényes "állócsillag"-szemben a kérészéletű playback "sztárokkal". Jó látni,hogy ma is aktív,közvetlen,és fantasztikus dalokkal gazdagít minket!
süti beállítások módosítása