Gyorskölcsön

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

2007.12.14. 17:53 bogyisz

Ujj Zsuzsi az Abszolútban

Ujj Zsuzsi a Csókolom zenekar énekesnőjeként, számos életút-kanyar után, ha nem is fiatalon, de örök ifjan jutott el a sokak által csak remélt csúcsra. Zenekarának lemezei, fotográfusi szenvedélyét dokumentáló kiállításai bizonyítják, hogy nem volt hiábavaló átvészelni a „nehéz éveket”. Kitartó munkával lett a hazai zenei underground csodabogarából a profik közt is helytálló énekessé, Villon-i mélységekbe és magasságokba szárnyaló szövegeivel, és Zara Leander hangjához hasonlatos, rekedtes kontraaltjával emelkedve ki a pop-masszából.

Aki nem tudná, az most megtudhatja, hogy nem csak a rock'n'roll, de a tangó sem egy tánc. Legalább is a pesti szleng szerint többet, mást is jelent. A főváros határában meghúzódó bolha-, vagy másképpen ócskapiacot hívta a hatvanas, hetvenes évekbeli nyelv Tangó-nak, később, még nemesebb egyszerűséggel: Ecseri-nek.
Kimenni az Ecserire buli volt a szocializmus alatt, kalandozás egy más világba, ahol, a hivatalos kereskedelmi érával ellentétben, például alkudni is lehetett – mondja Ujj Zsuzsi, akit elkísértünk ajándékvásárló útjára. Alkudni egyébként ma sem árt: mint köztudott, nem is veszik komolyan azt, aki az első árajánlattal megelégszik. Ma már csak az merészkedik ki a Tangó-ra, akinél van néhány ezres, ezt mi is megtapasztalhattuk. Míg Sebő Ferinek sikerült egy klasszikus bolhapiaci lehúzást kicseleznie, Ujj Zsuzsi hozzájutott a vágyva-vágyott ajándékhoz barátja számára. A hazai sanzonéneklés kis-nagyasszonyának fantáziáját ugyanis nem a plázák sorozattermékei villanyozzák fel, hanem a kacatok közül kikotorászott kincsek. Így találtunk rá a felhúzható, lemezből készült akrobatafiúra, akiről később kiderült, hogy lány, - de ez már egy másik történet.
Később Ujj Zsuzsi otthonában ejtünk titokban néhány könnyet a gyermektelenséggel, szerelmi viharokkal és kudarcokkal nehezített női sors-története felidézése közben.
A férfi–nő kapcsolat vad oldalát döbbenetes őszinteséggel feltáró szövegeket már megzenésítve hallgatjuk egy Csókolom próbán. A zenekar, Ujj Zsuzsi második családja katonás rendet varázsolt a társadalom perifériáján árválkodó tagjai életébe. A próbákra mindenki a polgári foglalkozása mellett szakít időt, s így, Magyarországon egyedülállóan, a zenekarvezető Tóth Zoltán (Spenót) szigorú kitartásának köszönhetően hobbizenészekként lettek a Kispál és a Borz turnéján előzenekar.
Ujj Zsuzsi egy több évtizedes filmes szakmai pályát is magáénak tudhat, amit többek közt a Balázs Béla Stúdióban eltöltött évek fémjeleznek.
A nap végén stábunkkal egy Csókolom koncerten győződhettünk meg arról, hogy a XXI. századi díva éveinek számával egyenes arányban nőtt az undergroundban edzett közönségének és ifjú rajongóinak száma.

Adás napja: 2007. december 15.

Nézd meg!

1 komment

Címkék: epizód ujj zsuzsi


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Triceps 2007.12.31. 07:02:55

CSÓKOLOM > MENTEM A NŐHÖZ

MENTEM A NŐHÖZ, HOGY ELVÁGJAM A TORKÁT
NEM VOLTAM MAGAMNÁL, AZT MONDJÁK
MENTEM A NŐHÖZ ÉS DÜHÖNGTEM
KÍNOMBAN SÍRTAM ÉS NEVETTEM

MENTEM NŐHÖZ, AZT MONDJÁK
VITTEM A KÉST IS, HOGY ELVÁGJAM A TORKÁT
MENTEM AZ UTCÁN, ZÚZTAM ÉS TÖRTEM
AZ EMBEREK NÉZTEK, ELFORDRULTAK TŐLEM

MENTEM A NŐHÖZ, KÉSSEL KEZEMBEN
VALAMI SZÉTPATTANT BENN A FEJEMBEN
MENTEM AZ UTCÁN FUTVA, ROHANTAM
KÉSSEL A KEZEMBEN VIJJOGVA ZOKOGTAM

MENTEM A NŐHÖZ, HOGY ELVÁGJAM A TORKÁT
KÉS VOLT A KEZEMBEN, AZT MONDJÁK
NYÖGTEM, NYÖSZÖRÖGTEM FUTVA, ROHANVA
KÉSSEL A KEZEMBEN, DÜHTŐL FULDOKOLVA

VITTEM A KÉST, HOGY ELVÁGJAM A TORKÁT
NEM VOLTAM MAGAMNÁL, AZT MONDJÁK
MENTEM A NŐHÖZ FUTVA, SIETVE
MENTEM A NŐHÖZ RETTEGVE, PIHEGVE

MENTEM A NŐHÖZ, TÉRDEMEN CSÚSZKÁLVA
MENTEM A NŐHÖZ HARAGOT OKÁDVA
MENTEM A NŐHÖZ SZÉDÜLTEN, REMEGVE
MENTEM A NŐHÖZ SÍRVA, NYÜSZÍTVE

MENTEM A NŐHÖZ, HOGY ELVÁGJAM A TORKÁT
KÉS VOLT A KEZEMBEN, AZT MONDJÁK.

SZERETÜNK > UJJ ZSUZSANNA
süti beállítások módosítása