Gyorskölcsön

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

2007.05.09. 10:58 bogyisz

A suszternek is lehet szép a cipője

Havadtőy Sámuel képzőművész-lakberendező otthonai

Május 13-án, 17:00-kor az m1-en

Havadtőy Sámuel képzőművész 20 évet élt Yoko Onoval. Ő mutatta meg neki az Ecseri úti piacot, ahol most Liviussal barangolnak, eladó sakkasztaloknál játszanak, sajtos-tejfölös lángost falatoznak és Mariska néninél csipkére alkusznak, amikkel Havadtőy saját, színessel írt és átfestett történeteit takarja le úgy, hogy abból olyan gyönyörű lakberendezési tárgy váljék, ami örökre elrejti a beleírt történetet. Budapesti és szentendrei otthonaiban saját tárgyai, a falakon Andy Warhol és Keith Haring kézjegyei. Elkísérjük saját Szentendrei kiállításának megnyitójára. Vonakodik belépni.

Adás napja: 2007. május 13.

Nézd meg!

3 komment

Címkék: epizód havadtőy sámuel


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajmási Péter 2007.05.13. 18:23:48

Elképesztő, kiket ismert Havadtőy. A műsor ma is nagyon színvonalas volt.

timothyl 2007.05.18. 12:18:38

nagyon nehezen találtam meg az adást az mtv honlapján, egyszerűen alig lehet eligazodni rajta,

műsorkészítők nem szólnátok az mtvsekenek, hogy rakják valami feltünőbb helyre, miért gondolják azt, hogy mindenki csak a hiradójukra meg a sok oldskool műsorukra kiváncsi

Triceps 2007.12.31. 07:35:54

SANDERS IVÁN > ILYEN (IS) A MAGYAR?

Miután átböngésztem olyan című, nemrég megjelent könyveket, mint Mi a magyar? és Milyen a magyar...?, arra kellett gondolnom, hogy ezek az új kiadványok sem foglalkoznak azzal a magyar típussal, amely a nyugati világban, főleg Amerikában, értelmiségi és művész körökben mindmáig közismert. Ő az a bizonyos "érdekes", "különös", és természetesen talpraesett magyar, a zseniális, rejtőzködő életművész, a szeretni való kalandor, a nagy karriert befutó örök kezdő.

A New York Times minap hosszú cikket szentelt a londoni születésű, de magyar származású, Magyarországon nevelkedett Sam Havadtoy életútjának, aki New York-i pályafutását régiségkereskedőként kezdte, lakberendezőként folytatta, manapság pedig elsősorban festőnek tekinti magát. De leginkább arról híres az ötvenkét éves Havadtoy, hogy húsz évig szoros kapcsolat fűzte John Lennon özvegyéhez, Yoko Onóhoz. Hogy pontosan milyen kapcsolat volt ez, azt nem igazán lehet tudni. A lapok olykor azt állították, hogy Ono ügyintézője, asszisztense, másszor üzlettársának, menedzserének nevezték, de írták azt is, hogy szeretője, sőt titkos férje. Havadtoy ma úgy látja, hogy "tán egyszerre voltam mindez, csak egy nem: titkos férj. Nem házasodtunk össze." Yoko Ono révén Sam Havadtoy olyan barátokra tett szert, mint Andy Warhol, és olyan kliensekre, mint Saul Steinberg, a New Yorker hírneves karikaturistája. De kapott aztán megbízatásokat médiasztároktól, dúsgazdag örökösnőtől, királyi család tagjától. 2000-ben Sam és Yoko útjai elváltak. Megállapodtak, hogy a nyilvánosság előtt nem fognak beszélni kapcsolatukról, és ennek a diszkréciónak, az egyezmény betartásának Sam Havadtoy számára kedvező anyagi vonzata is van. Havadtoy változatlanul azt a kissrácot látja önmagában, aki "nulláról indult". Alig hihetőnek érzi New York-i sikereit. "Még ma is megcsípem magam" vallja. (Havadtoy huszonévesen hagyta el Magyarországot a hetvenes években, Londonban megismerkedett egy régiségkereskedővel, aki munkaadója és "intim partnere" lett, és az idősebb férfi kivitte magával New Yorkba.)

Néhány évvel ezelőtt Havadtoy visszatelepült Magyarországra. Ez tulajdonképpen a Times-cikk tárgya, és mivel az "Otthon és Kert" rovatban jelent meg, bemutatja színes fotók kíséretében Havadtoy tágas Duna-parti lakását (értékét egymillió dollárra becsüli a visszatért művész) és Bauhaus-elvek szerint berendezett szentendrei házát. A hazatérés újrakezdés számára, de átéli az állapot nehézségeit is: Budapesten New York hiányzik, New Yorkban Budapest. Vallomásnak ható hasonlattal él: a ki- és visszavándorlás olyan, mint a biszexualitás. "Se ilyen, se olyan kapcsolatban nem vagy boldog. Mindig a másik éned hiányzik."

Évekkel ezelőtt Andy Warhol naplójában megemlékezett Sam Havadtoyról. Őt is izgatta, hogy ki ez a pasas, s hogy Onónak tényleg barátja-e. És aztán a megvilágosodás: "Kiderült, hogy magyar", írja, mintha ez mindent megmagyarázna. Majd hozzáteszi: "Nem engedi, hogy Yoko dirigáljon neki." Ezzel teljes a kép, hiszen ez a magyar típus - legalábbis a külföldiek elképzelése szerint - minden más mellett bősz macsó.
süti beállítások módosítása